70 % от българите вярват повече в Путин, отколкото в Меркел и Макрон

Категория: България днес 339

[ad_1]

Българите имат много по-голямо доверие във възможностите и влиянието на руския президент Владимир Путин като световен лидер, отколкото в лидерите на Европейския съюз, а именно- немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Такива са резултатите от проучването на авторитетния европейски „Пю рисърч център“. Допитването е проведено в 14 държави от Европейския съюз + Русия и Украйна. Проучването е авторитетно и представително. Достатъчно показателно е, че у нас то намери място дори на страниците на неолибералния и русофобски вестник „Дневник“ на Иво Прокопиев.

„Пю рисърч център“ е изследвал отношението към ЕС по редица показатели сред жителите на държави като Швеция, Холандия, Германия, Литва, Полша, България, Унгария, Италия и др.
Един от въпросите на центъра за изследвания гласи: „Кой от следните лидери е в състояние да се справи с най-наболелите световни въпроси, така че да промени сегашният световен ред към по-добро“.
Данните за Владимир Путин са направо шокиращи за неолибералното статукво в Европа и САЩ. Доверието към него като световен лидер сред някои от народите на ЕС е направо зашеметяващо. Подкрепата за Путин в България е двойно по-голяма от средната за Европа (36 % сред изследваните държави от ЕС). След България със 70 % следват Гърция (52%), Словакия (49 на сто) и Италия (38 %). С най-ниско доверие като световен лидер Путин се ползва в Швеция и Полша, където съответно само 17 % и 15 % поставят руския президент на първо място сред световните лидери.
Проучването обхваща и Русия и Украйна, където очаквано са и най-големите контрасти извън ЕС – 79% от руските и 13 % от украинските граждани считат Владимир Владимирович за световен лидер № 1.
А какво е доверието на българите към Меркел, Макрон и Орбан?!
Въз основа на тези резултати не е известно дали българските респонденти са най-високо оценяващите Путин в целия ЕС, тъй като проучването е проведено в половината от държавите в съюза. Може обаче да се направи съпоставка с отношението към другите лидери.
Така например България е едва 8-ма сред 14-те страни от ЕС в доверието си към Меркел (15%), при 66 % в Швеция, 42 % във Франция и 38 % в Литва. След българските респонденти по отношение на подкрепата си към Меркел са Полша, Италия, Словакия, Унгария и Чехия. А с най-ниско доверие немската канцлерка се ползва в Гърция с едва 8 %.
С най-ниско доверие като световен лидер сред българите се ползва френския президент Макрон – заявили са го едва 3 % от респондентите. По-лош е резултатът му само в Гърция, където доверие към него са изразили едва 1 % от участниците в допитването. А най-високо е оценен в Германия (33 %) и е значително над резултата му в самата Франция (28 %).
Изненадващо голямо е и доверието към унгарския премиер Виктор Орбан. В България той се ползва с доверието на 31 % от респондентите за способностите му да се намесва и да участва в решаването на международни въпроси. Резултатът му в България е четвъртият най-добър резултат за Орбан след тези в Полша, самата Унгария и Словакия). Нито една от 14-те държави не показва подкрепа над 45 % за възможностите на Орбан. Медианното му представяне за ЕС е 27 % подкрепа.
Въпреки милиардите, хвърлени от евро-атлантическото неолиберално статукво в Европа и Америка за насаждане на русофобия, резултатите са плачевни: За народите на Европа Владимир Путин е най-влиятелният и авторитетен световен лидер. Skandalno.net
Пею Благов, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

[ad_2]

Публикувано и на http://skandalno.net/70-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B2-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D1%82-183237/

Прочете също