Денталните импланти – гарантират ли здраве, или не съвсем? Какви са опасностите?

Категория: Здраве 281

 

Поставянето на зъбни импланти е съвременна техника, която дава възможност за качествено възстановяване на зъбите чрез структура, имплантирана в челюстната кост, поддържаща изкуствения зъб.

Имплантите с висококачествени коронки перфектно имитират естествени зъби, а с помощта на високотехнологично оборудване и изработката им от биосъвместими материали гарантират на пациента психологически комфорт и пълно усвояване на храната.
Но имплантацията има и редица противопоказания, а понякога може да даде странични ефекти или да бъде неуспешна. Ето защо, решавайки се на такава сериозна операция, е добре да пресметнете внимателно както плюсовете, така и минусите ѝ. Препоръчваме при поставяне на зъбни импланти София да бъде вашата дестинация, тъй като тук работят най-добрите имплантолози в България.

Най-честите въпроси, които си задават хората, са свързани с възможните усложнения, дали имплантацията е болезнена и има ли последствия от нея за човешкото здраве. Да започнем с отговорите подред.

Болезнена ли е имплантацията?

Процедурата е безболезнена, но трябва да сте подготвени за известен дискомфорт. За минимализиране на болката се използва упойка. Известни болезнени усещания може да има след като премине ефектът на анестетиците. В този случай на помощ идват болкоуспокояващите лекарства.

Необходима ли е обща анестезия?

Какъв метод за облекчаване на болката да се използва, решава лекарят, оценявайки здравословното и психологическо състояние на пациента. Възможно е прилагането на обща анестезия, като анестезиологът изчислява дозата и наблюдава състоянието на пациента, за да реагира и при най-малките усложнения.

Възможно ли е увреждане на челюстта?

Много рядко, но при небрежно и непрофесионално отношение на лекаря към операцията са възможни увреждания на челюстта, на лицевите и тригеминалните нерви.

Разминаване на шевове

Причините за това може да е медицинска грешка, но това става изключително рядко. По-често това се случва тогава, когато са пренебрегнати препоръките на доктора или при невнимателна механична намеса в зоната на операцията. Ако мястото на шева не се вижда при усмивка, повторно зашиване не е необходимо, тъй като раната ще заздравее сама.

Ролята на пълния клиничен преглед

Пълният клиничен преглед преди имплантация, спазването на стерилността по време на процедурата, както и прецизното следване на лекарските препоръки за следоперативния период свеждат риска от усложнения до нула.

Какво да очакваме след поставянето на имплантите?

В първите дни от следоперативния период може да се появи известно подуване и леко кървене. Тези симптоми обаче отшумяват бързо – за около 4-5 дни. Причини за кървенето могат да бъдат високо кръвно налягане на пациента, травми от твърда храна в устната кухина, неправилна хигиена и други.

Ако раната зараства по-бавно от обичайното или изобщо не зараства, следва да се консултирате с вашия стоматолог, за да се минимализира рискът от евентуални усложнения.

Съществува ли вероятност от отхвърляне на имплантите?

Поставянето на импланти от висококвалифициран специалист и спазването на всички препоръки след имплантацията дава почти стопроцентова гаранция за безпроблемна операция и следоперативен период. При повечето пациенти титановите корени се вкореняват добре и не дават никакви странични ефекти. Но при 2-3% от хората съществува вероятност от биологична несъвместимост с метала.

Какво е това титанова алергия?

Испански клинични проучвания в оралната имплантология са показали, че съществува така наречената титанова алергия.
Под действието на естествения електрогалванизъм титановите атоми се свързват с протеини и образуват комплекс, към който организма може да прояви алергична реакция. Симптомите са свързани с поява на мускулна болка, слабост, обриви. При тежки случаи е възможно развитието на автоимунно заболяване. Ето защо, ако забележите подобни симптоми, веднага трябва да се консултирате с лекар. За такива пациенти се препоръчват импланти, изработени от полимерен материал или циркониев оксид.

Прочете също