Каква е разликата между бърз кредит и банков заем?

Категория: България днес, Финанси 223

Кредитирането под формата на бързи кредити в последните няколко години се утвърди като масово явление на пазара на услугите. Въпреки скептицизма си по отношение на този тип краткосрочно кредитиране, родният потребител все повече започна да се доверява на фирмите за бързи пари. Засиленият интерес към този финансов инструмент разшири и спектъра от причини за тегленето на бърз заем – от покриване на текущи финансови разходи, през покупката на различни стоки, до тегленето на кредит за почивка.
Няколко са главните причини, които превръщат бързите кредити в така предпочитан финансов продукт. Кои са те и какви са ключовите разлики между бързите кредити и банковите заеми? Обръщаме внимание на тези въпроси в следващите редове:

Процедура по кандидатстване и усвояване на заема

Основна отличителна характеристика, разбира се, е бързината. Времето, което ви е нужно за усвояването на пари под формата на бърз кредит, буквално е от няколко минути до часове. С услугата кредит онлайн пък цялостната процедура по набавянето на бързи пари е по-лесна от всякога. Само с данни от лична карта и актуален телефон, които попълвате в онлайн формуляр, получавате сумата, за която кандидатствате, по банкова сметка или на каса.
Разковничето тук се крие в процедурата по кандидатстване и усвояване на заема, която при стандартен банков заем е доста по-тромава. При кандидатстването за потребителски кредит в клон на банков офис няма как да избягате от формалностите и установения минимум едноседмичен срок за обработка на документите, който е залегнал в политиката на повечето банки у нас.

Оценка и проверка на кредитоискателя

Оценка на кредитоспособността на кандидата се прави и при двата вида кредити. С тази разлика, че изискванията при усвояване на бързи кредити са много по-малко. При тях не е нужно да доказвате доходи от работа по трудов договор, нито да обезпечавате материално кредита си или да ангажирате близки и познати с поръчителство по вашия заем. Дори при наличие на недобра кредитна история, фирмите за бързи пари са склонни да ви отпуснат заем. Липсата на сигурни доходи също не е категорична причина за отказ от страна на кредитиращата ви компания. При кандидатстване за банков заем наличието на един или няколко фактора, заплашващи изплащането на бъдещия ви заем, почти сигурно води до категоричен отказ на подаденото от вас искане за кредит.

Размер и срокове за отпускане на кредита

Сравнително по-малки са сумите, които се отпускат от фирмите за бързи кредити, за разлика от тези при банковите. Съществени разлики има и по отношение връщането на усвоения заем. Обикновено при банковите кредити минималният срок за връщане е една година. Голям плюс на фирмите за бързи кредити е гъвкавостта по отношение размер на усвоявания заем, месечна вноска и срокове за погасяване.
Повечето от компаниите за бързи кредити, които предлагат услугата кредит онлайн, интегрират в сайтовете си и кредитен калкулатор. Посредством тази функционалност, кредитоискателят лесно може да направи оценка на заема си. След като избере размер и удобен за него период на връщане, калкулаторът автоматично изчислява каква ще бъде вноската му, спрямо размера на кредита, както и какво ще бъде оскъпяването на заема.
Всички тези удобства и предимства, карат все повече хора да избират услугата бърз кредит от небанкова институция.

Прочете също