Какво да очакваме от пазара на луксозни имоти през 2022-ра година?

Категория: България днес 40

Изминаващата 2021 г. бе особено показателна за пазара с луксозни имоти в София, където сегментът беляза значителен ръст в търсенето си. В поредната година на ограничения и икономически сътресения пазарът на недвижими имоти се отличава с две основни характеристики:

  • Повишено търсене, тъй като потребителите правят инвестиция “на сигурно” в имоти от луксозния сегмент, предлагани главно от новото строителство;
  • Повишени цени на имотите – фактор, който се обуславя от търсенето и по-ограниченото предлагане на имоти и по-ниските лихви по ипотечни кредити, вследствие на коронавирус кризата.

Какви ще са тенденциите на пазара с луксозни имоти през 2022 г.? Този въпрос вълнува брокери, а и немалко купувачи, за които новата година може да се окаже особено благоприятна за направата на покупка. Обобщаваме ги накратко в следващите редове.

Равномерен темп на развитие с никакво или леко увеличение на цените

Прогнозните данни сочат, че пазарът ще продължи да се развива със същите темпове. Търсене ще продължава да има главно от български семейства, които преглеждат оферти за покупка на недвижими имот за свой нов дом. Не липсват и тези, които биха искали да инвестират спестяванията си в най-сигурния актив към момента на пазара – луксозен имот, предлагащ отлично качество и стилно обзавеждане.

Очаква се имотния пазар да се стабилизира по отношение на търсене и предлагане, запазвайки темпото си от тази година. Предвижда се евентуално запазване на досегашното ценово равнище, като не е изключено и минимално покачване на цените при покупката на луксозни апартаменти в София.

Няколко ще са основните локации, в които ще е съсредоточено търсенето и предлагането на имоти. То ще бъде обусловено от покупката на имот или оферти за апартаменти под наем в София. Можем да бъдем сигурни, че сделките за апартамент в Лозенец, както и апартамент София Център, ще останат сред най-предпочитаните локации в столицата в сектора луксозни имоти и занапред.

Пазарът ще успее да удовлетвори нарастващите нужди по отношение търсенето на луксозни жилища в столицата

Темповете на развитие на новото строителство ще се запази и през 2022 г. Изхождайки от данните към края на тази календарна година, можем да очакваме, че имотният пазар ще успее да удовлетвори нарастващото търсене на потребителите за луксозни жилища.

Новото строителство е съсредоточено в топ локациите на София. То предлага високо качество на работата и луксозно обзавеждане – фактори, които се утвърдиха като водещи сред потребителите със среден и висок социално-икономически профил, инвестиращи в покупка на луксозно жилище.

Новите оферти за жилищни имоти са големи и просторни. Точно това се търси към този момент и почти сигурно ще продължи да бъде водещо и през 2022 г. Причините са повече от ясни на всички ни – предвид дългите периоди, в които се наложи да работим от вкъщи, купувачите предвидливо се доверяват на по-големи жилища. В тази връзка, младите кадри, завръщащи се от чужбина със значителен дял на спестяванията си, са склонни да направят сигурна имотна покупка у нас. Възможността за работа от разстояние дава още един тласък на тази потребителска група да продължи да изкарва доходи от луксозното си жилище в родината.

Прочете също