София няма да посрещне Новата година с празнична заря

Категория: България днес 22

Столична община няма да организира официална заря за новогодишната нощ. Кметът на София Йорданка Фандъкова отговори на призива на Фондация „Четири лапи“ общините да отменят новогодишното шоу с фойерверки.

Вместо това пред сградата на БНБ ще бъде проведено специално светлинно шоу. То ще започне още от 19.00 часа на 31 декември.

„Съобразили сме се както с противоепидемичните мерки, така и с кампанията за ограничаване на ползването на фойерверки на „Четири лапи“, която подкрепяме от самото й начало. Затова и София в момента подготвя наредба за регламентиране на използването на фойерверки. Очаквам тя да бъде приета от общинския съвет в началото на следващата година, като до момента има одобрението на съветници от всички политически сили“, написа Фандъкова на страницата си във Facebook.

Кметът на София призова гражданите също така „да не използват или поне да ограничат използването на фойерверки в тези празнични дни“, като допълни, че реалният проблем не обхваща само новогодишанта нощ, но и в дните преди и след нея.

Фандъкова напомни и причините да се откаже от новогодишната заря – негативното отражение върху деца и бебета с увреждания, страх сред животните, както и замърсяване на въздуха.

Самата кампания на фондация „Четири лапи“ призовава за поредна година да се сложи край на тържествената заря за празника. Оттам информират за рисковете, които толкова много фойерверки крият за животните – опасност от редица тежки заболявания на централната нервна система.

До момента на призива освен София са отговорили и от Стара Загора.

Прочете също